Защо 8Gbit/s 5G тестовете на Samsung са забележителни

Samsung заяви тази седмица, че е успяла да постигне скорости на изтегляне на 5G от 8,08 Gbit/s в тестове в своята лаборатория в Плано, Тексас.
 
И въпреки че компанията свободно признава, че подобни скорости няма да достигнат непременно ежедневните потребители на 5G скоро – наистина, компанията каза, че предавателите и приемниците, използвани в нейните тестове, са само на няколко сантиметра един от друг – усилията на доставчика все пак намекват за бъдещето на безжичната връзка развитие на мрежовите технологии.
 
За да постигне новия си рекорд по скорост, Samsung заяви, че използва своя собствена виртуализирана мрежа за радио достъп (RAN) и основни продукти, своето радио Massive MIMO и чиповете Snapdragon X65 5G на Qualcomm.
 
По отношение на спектъра, компанията заяви, че е провела тестовете, използвайки 800MHz спектър на милиметрови вълни (mmWave) в обхвата 28GHz, заедно със 100MHz от спектъра на средната лента в C-лента. Samsung използва технологията New Radio Dual Connectivity (NR-DC), за да комбинира тези две ленти в една използваема връзка.
 
И накрая, той използва технологията за 256 квадратурна амплитудна модулация (QAM), за да увеличи скоростта на връзката. Компанията заяви, че нейната 256 QAM конфигурация е увеличила скоростите на връзката в downlink-a с повече от 30% в сравнение с 64 QAM.
 
„Скоростите на качване и изтегляне започват да оказват влияние в реалния свят както върху потребителското, така и върху бизнес изживяването и подобряването на тези скорости ще отвори нови възможности. Провеждането на тестове, които изследват технологиите за повишаване на скоростта на 5G, е важно за еволюцията на технологията и преживяванията", пише в обръщение Samsung.
 
Тестовете на Samsung са важни по редица причини – преди всичко заради новата му важна роля във Verizon. Продавачът подписа сделка за мрежово оборудване на стойност 6,6 милиарда долара с Verizon през 2020 г., ход, който позиционира Samsung да завземе част от пазарния дял на Nokia в САЩ и да играе водеща роля в развитието на 5G мрежата на Verizon.
 
Всъщност Verizon този месец е планирал да включи 5G мрежа в своя C-band спектър. Тази мрежа ще седи до съществуващата mmWave 5G мрежа на Verizon в 28GHz mmWave спектър. Така че не е изненада, че това са спектралните ленти, които Samsung използва в своите тестове.
 
Въпреки това си струва да се отбележи, че лабораторните тестове и скоростите в реалния свят често са коренно различни. Това е така, защото търговските безжични мрежи обикновено се споделят между различни клиенти, като по този начин се намаляват пиковите скорости, достъпни за всеки един клиент. Освен това скоростите на безжичната връзка могат да бъдат повлияни от различни фактори, включително разстоянието между потребителите и предавателните сайтове – колкото по-далеч е разстоянието, толкова по-бавни са скоростите.
 
И накрая, новият тест за скорост от 8Gbit/s на Samsung не е непременно световен рекорд. Nokia, Qualcomm и Elisa във Финландия обявиха 8Gbit/s 5G скорости през 2020 г. А Keysight Technologies и Qualcomm обявиха 10Gbit/s тест на 5G, използвайки NR-DC технология миналата година.