Как да закупя Wi-Fi 6 точки за достъп (AP)

С повече нелицензиран безжичен спектър и спецификации за MU-MIMO и OFDMA, стандартът Wi-Fi 6 обещава по-бързи и по-надеждни мрежи, но не всички доставчици отговарят на всички спецификации.
 
Wi-Fi 6 има някои впечатляващи подобрения спрямо своя предшественик Wi-Fi 5, включително по-ниска латентност, по-бързи скорости, по-висока пропускателна способност и увеличен обхват, които могат да го направят по-подходящ за обслужване както на гъсти клъстери от клиенти, така и на клиенти, работещи с приложения с висока честотна лента.
 
Тъй като Wi-Fi като цяло замества кабелните мрежи в някои сгради и същевременно нарастващото използване на таблети, лаптопи и мобилни телефони в предприятията, наличността и гъвкавостта на безжичната мрежа стават все по-желателни. Wi-Fi 6 (802.11 ax) може да помогне. Той също така може да подобри ефективността на IoT Wi-Fi мрежите, като оставя сензорите да стоят неактивни през по-голямата част от времето, така че батериите им да издържат по-дълго.
 
Той изпълнява тези възможности за точка за достъп (AP), които липсваха на Wi-Fi 5 (802.11ac), включително възможността да предоставя канали за до осем клиента наведнъж, вместо за четири, и да разделя тези канали на по-малки сегменти, за да поддържа дори повече клиенти едновременно.
 
Освен тези подобрения, регулаторите по целия свят определят повече обществени радиочестотни ленти за нелицензирана Wi-Fi употреба, създавайки нов вариант — Wi-Fi 6E — който осигурява повече честотна лента за всяка точка на достъп, която поддържа стандарта 6E.
 
С надстройките в рамките на Wi-Fi 6 и стандартите може да изглежда, че изборът на доставчик на оборудване би бил лесен, но е по-сложно. Тъй като доставчиците приемат стандартите, те доставят AP, които с течение на времето ще поддържат по-пълно спецификациите в стандартите. Затова е важно да попитате доставчиците дали разполагат с функциите, от които се нуждаете, и кои от тях са в техните продуктови пътни карти.
 
OFDMA
 
Множествен достъп с ортогонално честотно разделение (OFDMA) в Wi-Fi 6 разделя каналите на по-малки сегменти и позволява на множество устройства да се свързват едновременно, всяко в собствен сегмент на честотната лента, известен като ресурсна единица (RU). Това е особено полезно в среди с висока плътност, подобрявайки капацитета на AP към потребителя. Колкото повече RU се поддържат, толкова по-гъвкава е мрежата, за да позволи повече едновременен разговор между Wi-Fi устройства в рамките на даден канал. Броят на русите зависи от техния размер, който е технически известен като тон. Тонът може да бъде толкова голям, колкото целия канал и този канал може да бъде широк 20MHz, 40MHz, 80MHz или 160 MHz. Но истинската полза идва, когато тоновете са по-малки, което позволява повече RU в пространството на канала.
 
Колкото по-плътно са разположени вашите Wi-Fi клиенти, толкова повече едновременна комуникация ще е необходима, така че ще искате повече RU на разположение. Поддържаните размери и брой RU, които AP поддържа, варират, така че това е нещо, за което трябва да попитате, когато разглеждате AP.
 
MU-MIMO
 
Множество потребители, множество входове, множество изходи (MU-MIMO) е подобно на OFDMA по това, че и двете поддържат едновременна двупосочна комуникация между клиенти и AP, но го правят по различни начини. MU-MIMO позволява комуникация между AP и множество клиенти, използвайки радиочестотна многопътна технология. Негова версия се поддържаше в Wi-Fi 5, но с по-малко възможности. При Wi-Fi 6 MU-MIMO поддържа до осем клиента наведнъж, докато при Wi-Fi 5 броят е четири. С Wi-Fi 6 MU-MIMO е двупосочен, докато преди се поддържаше само при низходяща връзка от AP към клиент. Освен това, MU-MIMO вече се поддържа и в обхвата 2,4 GHz с W-Fi 6, а не само в обхвата 5 GHz, както преди. Броят на потоците, които точката за достъп поддържа, и броят, който поддържа във всяка лента, варира от марка до марка, така че не забравяйте да вземете предвид това по време на вашите сравнения на продукти.
 
Ще видите броя на поддържаните потоци, изброени като номера за предаване/получаване, като 4x4 за четири потока както за предаване, така и за получаване или 8x8 за осем потока. Необичайно е AP да поддържа различен брой потоци за предаване и приемане като 4x2. Определете какъв брой потоци вероятно ще ви трябва, попитайте какво поддържат доставчиците, след което купете съответно.
 
Максимална ширина на канала
 
Колкото по-голяма е ширината на канала, толкова повече данни могат да се предават по него наведнъж, като по този начин се увеличава пропускателната способност и честотната лента, което е важно за производителността при използване на приложения с висока честотна лента, като поточно видео. За относително тесния спектър в обхвата 2,4 GHz, най-вероятно няма да искате да използвате по-големи от наследените 20MHz канални ширини. Но за 5GHz и 6GHz (Wi-Fi 6E) е възможно да се използват ширини на канала от 40MHz или 80MHz и може би дори 160MHz, особено с Wi-Fi 6E.
 
Повечето Wi-Fi 6 корпоративни AP ще поддържат ширини на канала до 80MHz, но ако искате 160MHz, имайте предвид, че не всички от тях го поддържат, така че попитайте.
 
5 GHz ширина на канала
 
Колкото повече канали поддържа една точка за достъп, толкова по-добре е тя за избягване на смущения в коканала и възможността за използване на по-големи ширини на канала. Броят на каналите в обхвата 2.4GHz не варира, но се различава за диапазона от 5GHz. Количеството разрешени 5GHz канали е варирало в миналото и някои производители стоят далеч от сложните канали, които се споделят с радарните системи, ограничавайки каналите, които поддържат. (За да поддържа тези канали, AP трябва също да поддържа динамичен избор на честота (DFS), който открива близкия радар и оставя канали, където е открит.)
 
Обикновено броят на поддържаните 5GHz канали, използващи наследен размер 20MHz, варира между 19 и 26, така че ако този брой е важен за осигуряване на адекватно покритие, не забравяйте да попитате за него.
 
Радио и антени
 
Повечето Wi-Fi 6 AP имат два приемо-предаватели, а някои имат три. Помислете какво може да направи всяко радио. Еднолентови ли са (един само за 2.4GHz и един само за 5GHz), или са двулентови? Двойната честота предоставя възможност за изключване на 2.4GHz, което често е желателно, за да се избегнат смущения в обхвата от 2,4GHz с голям трафик. Ако искате гъвкавост, изберете двулентови приемо-предаватели.
 
Много корпоративни AP също се предлагат с Bluetooth и/или Zigbee за свързване с IoT устройства, които комуникират с помощта на тези протоколи. Потърсете тази поддръжка, ако планирате да свързвате този тип IoT устройства в мрежа чрез вашите AP.
 
Също така помислете дали AP има вътрешни или външни антени. Ако имате нужда от насочени, с високо усилване (за по-дълги обхвати) или други специални антени, изберете точка за достъп, която има външни антени, за да можете да прикачите типовете, от които се нуждаете.
 
Поддръжка на 6GHz
 
Внимавайте за Wi-Fi 6E, който използва нелицензирания 6GHz спектър, който регулаторите в САЩ и другаде са отворили. Wi-Fi 6E устройствата имат 28 допълнителни канала с ширина 40 MHz или 14 допълнителни канала с ширина 80 MHz или седем допълнителни канала с ширина 160 MHz. Те могат да ги използват в допълнение към съществуващите канали, предлагани в обхватите 2.4GHz и 5GHz. Това може да помогне за драстично намаляване на смущенията и подобряване на производителността на Wi-Fi мрежата, особено в претоварени зони и в среда с висока плътност. Ако имате нужда от такъв вид честотна лента и проблем с лицевите смущения, поискайте поддръжка на 6GHz.
 
Безжична сигурност и поверителност
 
Въпреки че подобреното криптиране в безжичен защитен достъп 3 (WPA3) е отделно от стандарта Wi-Fi 6, някои доставчици го въвеждат със своите Wi-Fi 6 AP. Освен че прави разбиването на пароли по-трудно, WPA3 носи индивидуално криптиране, така че потребителите да не могат да декриптират трафика на другия. Той също така добавя допълнителна 192-битова сигурност за още по-добро криптиране, което е добре за мрежи, носещи силно чувствителни данни.
 
Някои доставчици също поддържат новата функционалност Wi-Fi Enhanced Open. Въпреки че не е пълна функция за сигурност, тя е страхотна функция за поверителност, ако предлагате публичен или Wi-Fi достъп до гореща точка. Той позволява Wi-Fi комуникациите в отворени мрежи да бъдат криптирани, без потребителите да въвеждат пароли. Подобно на WPA3, криптирането е индивидуализирано, така че потребителите да не могат да следят друг трафик или да извършват атаки като отвличане на сесия. Попитайте както за това, така и за WPA3, за да сте сигурни, че получавате необходимото ниво на безопасност.
 
Други функции
 
Има много повече функции и функции, които може да искате да сравните. Повечето корпоративни AP ще поддържат следните, но може да искате да проверите отново тези, от които наистина се интересувате:
 
-       Поддръжка на безжична мрежа, която позволява безжично свързване на точки за достъп към мрежата, вместо да осигурява кабелна LAN връзка.
-       Откриване на фалшиви точки за достъп, така че точките за достъп да могат да търсят нови или несъвместими AP наблизо.
-       Анализ на спектъра, така че точките за достъп да бъдат по-интелигентни, анализирайки цялото радиочестотно пространство, вместо само да откриват Wi-Fi сигнали.
-       Намаляване на шума, за да позволи по-добра производителност чрез намаляване на ефектите от шум и смущения.
-       Управление на канали и интелигентност зад това как Wi-Fi контролерът или AP избират канали.
-       Функционалност за роуминг и механизмите, които AP използва, за да помогне на Wi-Fi клиентите да се движат по-добре между AP.
-       Captive портал, така че можете да извършвате удостоверяване на потребители в уеб браузъра или за публичен достъп до показване на условия за използване и информация за отказ от отговорност.
-       RADIUS сървър, който може да извършва удостоверяване на потребителя, като например за 802.1X при използване на корпоративния режим